tisdag 17 november 2009

Medium vs. Multimedium

Medium
Ett medium är något som i en helhet, med hjälp av flera samordnade kanaler, riktar sig till ett eller flera sinnen och förmedlar någonting. En kanal är till exempel text, ljud eller bild. Ett medium som endast använder sig av en kanal och riktar sig till ett sinne kallas för ett monomodalt medium. Ett medium som använder sig av flera kanaler och på så vis riktar sig till flera sinnen är ett multimodalt medium. Enligt Elsom-Cook så måste ett medium använda sig av minst en kanal och rikta sig till minst ett sinne för att klassas som ett medium. Oftast använder sig olika medium av flera kanaler.

Exempel på medium
Ett monomodalt medium är ett tv-program, till exempel nyheterna. Det riktar sig både till synen och hörseln och använder sig av ljud och bild för att få fram sitt budskap.
Ett annat exempel är böcker. En bok använder sig endast av en kanal, det vill säga text. Sinnet som man får använda då är synen.

Multimedium
Ett multimedium är flera kanaler som satts samman i något som ännu inte betraktas som ett medium. Elsom-Cook definierar multimedia som ett medium som inte uppfattas som en helhet. Till exempel så räknas film som ett medium eftersom allt ljud och bild i filmen ses som en helhet. En hemsida består av många olika delar och använder sig oftast av flera olika kanaler, till exempel ljud, bild och text. De hör inte alltid ihop och kan inte tolkas tillsammans utan alla tolkas för sig.

Exempel på multimedium
En hemsida, till exempel aftonbladet.se, är ett multimedium. Sidan innehåller bland annat både ljud, bilder och filmklipp. De olika kanalerna som används kan inte tolkas på ett och samma sätt och därför räknar Elsom-Cook aftonbladet.se som ett multimedium.
En cd-rom som innehåller en flashproduktion räknas som multimedia. Flashproduktionen kan innehålla flera olika kanaler och rikta sig till flera sinnen. Men kanalerna tolkas inte på samma sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar